Haber

7 bin yıl önce dikildi: Yapı market için ‘gizemli’ taşlar yıkıldı

Fransa’nın kuzeybatısındaki Carnac’taki bir arkeolojik alanda 7000 yıl önce dikildiği iddia edilen yaklaşık 40 taş, bir DIY pazarının inşası için yıkıldı.

Bölgede yaşayan arkeolog Christian Obeltz, haber sitesine göre, uzunlukları ortada 50 ila 100 santimetre arasında değişen ve Avrupa’nın en büyük ve en gizemli turistik yerlerinden biri olarak kabul edilen taşların yıkıldığını duyurdu. Fransa 24. Obeltz, “Alan yok edildi” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: HER ŞEY MADDEYE GÖRE YAPILDI

Ouest-France gazetesi taşların yıkılmasının ardından ortaya çıkan boşluğun görüntülerini yayınlarken, arkeolog Obeltz bölgedeki 39 dikilitaşın kaybolduğunu söyledi. Obeltz, 2010 yılında bölgeye yakın taşlar üzerinde gerçekleştirilen karbon tarihleme işleminin sonuçlarına göre taşların 7 bin yaşında olduğu bilgisini de paylaştı.

Taşların bulunduğu alana 2022 Ağustos ayında belediye tarafından yapı ruhsatı verildi. Şu anda bölgede “Bay Bricolage” adlı yapı market yapılıyor. Öte yandan AFP haber ajansına konuşan Belediye Başkanı Olivier Lepick, ‘her şeyin malzemesine göre yapıldığını’ söyleyerek, inşaat süreci başlamadan önce yapılan kontrollerde bulunan objelerin ‘düşük arkeolojik değere’ sahip olduğunu iddia etti. Lepick ayrıca arazinin sit alanı içinde olmadığını ve ticari kullanıma tahsis edildiğini söyledi.

‘ARKEOLOJİK KAZI ZORUNLU OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN YAPILMADI’

Kültürel anıtların korunmasından sorumlu olan Brittany Bölge Kültür İşleri Ofisi de kazıkların abartılmaması gerektiğini belirterek, “Kalıntıların belirsiz ve her halükarda önemsiz karakteri göz önüne alındığında, bir alana zarar verilmiyor. yapılan kontrollerde arkeolojik değer tespit edildi.” Arkeolog Obeltz ise yerel yetkililerin doğru dürüst bir araştırma yapmadığını iddia ederek, “Taşların dikilitaş olup olmadığını anlamak için herhangi bir arkeolojik kazı yapılmadı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu