Haber

“Atalarımızın izinde dünya barışını takip etmeliyiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kurtuluş Savaşı sonrasında Türk-Yunan Mübadelesinin 100. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Yunanistan’dan mübadele dernekleri temsilcilerinin de yer aldığı etkinlikte konuşan Önder Soyer, “Ecdadımızın yurtta barış, dünyada barış, dünya barışı vaadini takip etmeye devam etmeliyiz. “Çocuklarımızın birbirlerine mutlu gelip gidecekleri bir huzur denizi yaratmak umuduyla ellerimizi sımsıkı tutalım” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mübadelenin sembollerinden Gülcemal Gemisi anısına Bergama Vapuru’nda düzenlenen etkinliğe katıldı. Mübadelenin 100. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine Seydiköyliler Mübadele Derneği, Yunanistan Selanik Vasilakos Mübadele Derneği ve çok sayıda derneğin temsilcileri katıldı. Önder Soyer, programda konuklara zeytin fidanı ikram etti.

“Cumhuriyetin 100. Yılında da el ele tutuşmaya devam edeceğiz”
Mübadele döneminde yaşanan sıkıntılara değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “İnsanların doğup beslendiği toprakları geride bırakmak büyük bir acıdır. Tek temennimiz Ege’de ve dünyada bu tür acıların bir daha yaşanmamasıdır. Hepimiz yaşam ve barıştan yanayız. Dedemizin ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüyle aynı zamanda dünya barışının peşinden gitmeye devam etmeliyiz. Bu topraklarda yaşanan savaştan 12 yıl sonra, 1934 yılında Yunanistan Cumhurbaşkanı Venizelos, Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğinde şöyle demişti: ‘Saygın bir ulus devlet olarak yeniden doğan ve iyi geçinebileceğimize inandığımız Türkiye. , uzattığımız dostluk elini büyük bir samimiyetle kabul etti. .’ Cumhuriyetimizin 100. yılında davetimizi kabul ederek Yunanistan’dan gelen misafirlerimizin elinden sımsıkı tutmaya devam edeceğiz. İzmir’e hoş geldiniz. Onur verdin. Mübadele anısına düzenlenen bu barış gezisine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “Çocuklarımızın birbirlerine mutlu bir şekilde gelip gidecekleri bir huzur denizinin oluşması temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

“Ege Denizi’ni barış ve sevgi denizine dönüştürmenin zamanı geldi”
Seydiköy Mübadele Derneği Başkanı Hakan Süvari, “Biz mübadeleyi yaşamadık ama atalarımız mübadeleyi yaşamış insanlardı. Dedem yaşadığı toprakları yeniden görmeyi çok isterdi ama şansı yoktu. “Suyun her iki yakasının el ele vererek Ege Denizi’ni barış ve sevgi denizi haline getirme zamanı gelmiştir” dedi.
Yunanistan Selanik Vasilakos Borsası Derneği Lideri Attena Romoletti, “Bu toplantıda sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Barış ve sevgi adına böyle bir toplantıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. “Bizi ayıran hiçbir şey yok, aksine bizi birleştiren sevgi var” dedi.

Çocuklarımıza benzer acıları yaşatmayalım.
Yunanistan Selanik Vasilakos Mübadele Derneği Onursal Lideri Takis Romoletti, şunları söyledi: “Atalarımız zor zamanlar geçirdi. Elbette her insanın kendine göre acısı vardı. Büyüklerimizin yaşadığı zorlukları çocuklarımıza yaşatmamalıyız. Onların barış ve sevgi içinde yaşamaları için elimizden geleni yapalım” dedi.
Ege Birlikte Yaşama Bağlantı Değişimi Derneği Lideri Viliy Tentoma, “Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Umarım bu toplantıyla daha uzun yıllar büyük işlere imza atarız” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu