Ekonomi

BETAM: Lise altı grubunda erkek işsizliği sıçradı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Üç Aydan Çeyreğe İşgücü Piyasası Görünümü: Seyfettin Gürsel ve Araştırma Görevlileri tarafından hazırlanan “Toplam işsizlikte azalma, mavi yakada yüksek artış” başlıklı 2023 1. Çeyrek araştırma notu Uğurcan Acar ve Mehmet Cem Şahin.

Buna göre mevsimsellikten arındırılmış verilere göre 2023 yılının ilk çeyreğinde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki çeyreğe göre 195 bin artarak 31 milyon 558 bin düzeyine ulaşırken, işsiz sayısı 62 bin azalarak bunun sonucunda işgücünde 132 bin artış oldu.

Yükseköğretim kümelenmesinde erkek işsizlik oranları 1 puan azalarak yüzde 7,1’e geriledi. Erkek işsizlik oranı genel lise ve mesleki veya teknik lise kümelerinde fazla değişmezken, sırasıyla yarım puanlık artış ve 0,1 puanlık düşüş gözlendi. “Lise altı” kümesinde işsizlik oranının yüzde 7,7’den yüzde 9,2’ye çıktığı görüldü.

Bir önceki çeyreğe göre kadın işsizlik oranı “Genel Lise” ​​ve “Lise Altı” kümelerinde artarken, diğer kümelerde geriledi. “Genel Lise” ​​mezunları ise 1,1 puan artarak yüzde 19,5’e yükseldi.

Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine bakıldığında ise hizmetler sektöründe 198 bin kişilik artışla yüzde 1,1 artış olduğu görüldü. İnşaat istihdamı yüzde 3,1 artarak 60 bine yükselirken, sanayi istihdamındaki artış 51 bin, yani binde 7 oldu. Tarım istihdamı ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 azalarak 115 bin kişi oldu.

Lise altı kadın işsizliği yüzde 1,2 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış genç işsizlik oranı (15-24 yaş), erkek ve kadın istihdamındaki artışa rağmen 0,9 puan artarak yüzde 19,9’a yükseldi. Genç kadınlarda işsizlik oranı 2 puan artarak yüzde 27,6’ya, böylece genç kadın ve erkeklerde işsizlik oranlarındaki cinsiyet farkı 12 puana yükseldi.

Düzeltilmemiş verilere göre, bir önceki çeyreğe göre lise altı ve lise mezunlarında işsizlik oranı (sırasıyla 1,2 ve 0,7 puan) artarken, mesleki veya teknik lise mezunları ile yükseköğretim mezunlarında işsizlik oranı azaldı. . Düşüş mesleki veya teknik lise mezunlarında binde 2 olurken, yükseköğretim mezunlarında yüzde 1,1 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu