Haber

İzmir’de CHP kongresi karıştı: Tuncay Özkan’a kota tepkisi

CHP’de sular durmuyor…

Üst yönetimde başlayan taht mücadeleleri ilçe kongrelerine de yansıdı.

CHP’nin kalesi olarak tabir edilen İzmir’de dün ve bugün yapılan iki kongrede arbede çıktı.

CHP kongrelerinde kavga

CHP Balçova İlçe Kongresi’nde dün İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur ile Balçova Belediye eski Başkanı Mehmet Ali Çalkaya arasında şiddetli tartışma yaşandı.

Çakmur’un konuşması sırasında Çalkaya ayağa fırladı ve “İzmir’in anasını hatırladın, git buradan”dedi.

Bu kez adres: Konak

Bugün CHP Konak İlçe Kongresi’nde emsalsiz bir arbede yaşandı.

Tuncay Özkan’ın da hazır bulunduğu kongrede söz alan ve geçmişte birçok dönemde İzmir Milletvekilliği görevini yürüten Musa Çam’ın sözlerinin ardından CHP’nin önemli isimleri toplantıda karşı karşıya geldi.

Delegeler tartışmaya dahil olunca ortalık karıştı.

Tuncay Özkan’ı hedef aldı

Kürsüden konuşan Çam, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ı hedef alırken, 3 devre kontenjanı eleştirdi.

“Partide demokrasi olacak”

Çam, Özkan’a tepkisinde şu ifadeleri kullandı:

Yedi yıl Plan Bütçe Komisyonu üyeliği yaptım. En çalışkan insanlardan biriydim. Ama 2018’de neden yokum bilmiyorum. Ben en çok meclise bağımlıyım. En çalışkan bendim. Tuncay arkadaşımızın milletvekili ya da genel başkan yardımcısı olmasına karşı değilim. Ancak Tuncay arkadaşımız 2015’teki kota, 2018’deki kota, 2023’teki kota… Bunları adil ve demokratik bulmuyorum. Partide demokrasi olacak. 20 yıldır Narlıdere’de Büyükşehir adayı. Gösterilmeyince Konak’a aday gösterildi. Konak’ta 15 belediye başkan adayı vardı. 15 aday vardı… 15’ini yok saydılar. Bu adamlara saygısızlık. Sandıktan kim çıkarsa çıksın.

“Kişiselleştirmeyelim”

Çam’ın ardından söz alan ve eleştirilere yanıt veren CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, şunları söyledi:

Türkiye’de yer yer milletvekillerimiz oldu, olmaya da devam edecek. Faşizmle uğraşmak istemeyince değil, yapınca olur. Türkiye’nin her yerinde milletvekili potansiyelimiz var. 2008 yılında yapılan operasyonla içeri alındım. CHP’ye resmi bir adaylık başvurum yok. 2014 yılında çıktığımda genel başkanımız benim yorgunluğumu göz önünde bulundurarak kontenjan adayı olabileceğinizi söyledi. Ön eleme için hazırlanıyordum. Sonraki seçimlerde önseçim yapılmadı. Konuyu kişiselleştirmeyelim. Musa Bey çok çalışkan bir milletvekili ama neden devam edip etmediği başka bir yerde tartışılıyor, medyanın önünde değil.

“Yumruğunu masaya vuracaktın”

Özkan’ın konuşmasını bitirmesinin ardından söz alan Tacettin Bayır, şöyle devam etti:

Geçtiğimiz dönemde 14 milletvekilimiz vardı. Bu dönemde 14 milletvekilimiz vardı ama buna başarı diyemezsiniz çünkü Ankara’ya gittiğimizde 4 milletvekilimizi kaybettik. Bu kürsüye çıkıp demokrasiden bahsetmek, genel merkezde yöneticiyken farklı konuşmak bize yakışmaz. Özkan berat toplantısında elini kaldırdı ama bu benim için bir şey ifade etmiyor. Karargahta genel başkan yardımcısıyken yumruğunu masaya vuruyor olurdun. Genelkurmay yönetiminde en güvendiğim arkadaşımdır. Arkadaşlarımızın bizimle ilgilenmesini istedik. Keşke diğer genel başkan yardımcıları da burada olsaydı, onlara 2 çift lafım oldu. Ben milletvekili olsam yine söylerim.

“Sustukça bazı arkadaşların tuhaf bir yaklaşım içinde olduklarını anlıyorum”

Tekrar söz alarak söz alan Özkan, şunları söyledi:

2018-2020 yılları arasında parti meclis üyesiydim. O dönemde seçici kurullarda yer almadım. Ama MYK’da bazı yerlere karşı çıktım. Urla’da Urla Belediye başkanına karşı çıktım ve orada eski ilçe başkanı Ahmet Bey’i destekledim. Menderes’te karşı çıktım ve Ahmet Bala arkadaşımızı destekledim. Menemen’de karşı çıktım, şimdi ilçe başkanımız olan Ömer Bey’i destekledim. Ben sustukça anlıyorum ki bazı arkadaşlarda böyle garip bir yaklaşım var. Milletvekilleri veya belediye başkanlarının listesinin koordinasyonunda hiçbir zaman yer almadım.

“Doğruyu söylemiyorsun”

Özkan’a tepki gösteren Çam, “Doğruyu söylemiyorsun”terimini kullandı.

Çam’a yanıt veren Özkan, şunları söyledi: “Doğruyu söylemiyor muyum, nasıl söylemiyorum. Koca bir yalandır.”söz konusu.

Gerginlik tırmandı

Son olarak geçtiğimiz dönemin milletvekili adaylarından Onur Utkan İçli’nin Tuncay Özkan’a yaptığı konuşma tartışmanın fitilini artırdı.

İçli, yaptığı konuşmada CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a hitaben, “İzmir Milletvekili misiniz?”diye sordu.

Özkan ise Utkan’ın sorusunu yanıtladı. “Ne sorusu bu?”tepki gösterdi.

Kongreye medyum verildi

Delegeler karşılıklı tartışmaların ardından İçli’ye tepki gösterirken, Özkan’ın yanında oturan bir kişinin Tacettin Bayır’a saldırmaya çalışması salonda ipler koptu.

Bayır ile delege arasında tartışma yaşanırken, partililer saldırmaya çalışan üyeyi tuttu.

Gerginliğin azalmaması üzerine Divan Başkanı Yücel 5 dakika kongrenin ortasında kalırken, Bayır’ın salondan çıktığı görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu