Haber

Düşük getirili güvenli liman!

İSTANBUL (İGFA) – Konut yatırımcılarının son iki yıldır mutlu olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut yatırımının nakit ile yapılması gereken bir yatırım olduğuna dikkat çekerek, “Yüksek enflasyonlu bir dönemde konut yatırımlarının getirisi artıyor. emlak fiyatları yüksek olmayacak, güvenli ama getirisi düşük bir liman olacak.” ” söz konusu.

“Gayrimenkul piyasasındaki stok erime hızına baktığımızda nelerin olduğunu daha iyi görüyoruz” diyen Turgut Yazıcı, şöyle devam etti: “Türkiye’de satılık konut stoku Ocak 2023’ten bu yana yaklaşık yüzde 15 arttı. Bu artışın ortalama yüzde 19’u İzmir’den, yüzde 12’si ise İzmir’den geliyor.” “Kiralarda ise artış daha dramatik, genel olarak stok yüzde 72 arttı. Kiralarda stokun en fazla arttığı il yüzde 74 ile İstanbul oldu.” “Deprem nedeniyle büyük bir stok erimesi yaşandı, bu açıdan bakıldığında gerçek rakamın daha da büyük olduğunu düşünebiliriz” dedi.

İSTANBUL DAİRELERİN Amortisman Süresi ARTIK 20-25 YIL

Yazıcı, fiyat artışlarının kira artışını da beraberinde getirdiğini, yatırım tutarı arttıkça yatırım yapılan gayrimenkule ilişkin kira beklentisinin de arttığını söyledi.

Ev sahibi-kiracı ilişkilerinde sorunun büyük olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Yüzde 25’lik artış sınırı aslında piyasa istikrarını bozuyor. Öte yandan evin yıllık getirisinin amortisman süresiyle çarpılması gayrimenkulün fiyatını veriyor. Değeri arttı, kira da buna paralel olarak artamadı, dolayısıyla mülkün amortisman süresi uzadı.” “Daha 4-5 yıl önce İstanbul’da dairelerin amortisman süresi olarak 15-18 yıldan bahsederken bugün 20-25 yıldan bahsediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu