Ekonomi

Et fiyatlarına yılbaşından bu yana yapılan büyük zamlar hem satanı hem de tüketiciyi isyan ettirdi.

Et fiyatlarına ilişkin resmi bir açıklama yapılmasa da yılbaşından bu yana yüzde 50’lik artış yaşandı.

Vitrin fiyatlarına isyan eden vatandaşlar kadar kasaplar da bu durumdan memnun değil.

Kasaplar, yüksek fiyatların müşteri kaybına neden olduğunu söylüyor.

“Bir yılda olması gereken artış 2 ayda oldu”

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarında yaşanan artışın kasapları da olumsuz etkilediğini söyledi.

Alımlarda neredeyse her hafta 5-10 liralık artış olduğunu, yılbaşında 120-130 lira bandında olan karkas fiyatlarının bugün 175-180 lira bandında olduğunu belirten Yalçındağ, et fiyatlarında bir yılda olması gereken artışın 2 ayda olduğunu vurguladı.

Bir rahatsızlık var. Yılbaşından bu yana nelerin değiştiğini tedarikçilere soruyoruz. Bir de ‘Alımlarımıza her hafta zam alıyoruz’ diyorlar. Kesim fiyatlarında artış olduğunu, yetiştirici arkadaşların daha fazla fiyat istediğini ve bunu yansıtmak zorunda olduklarını söylüyorlar. Başta tüketici ve biz kasaplar olmak üzere herkesi rahatsız ediyor.

dedi.

“Depremde 8 bine yakın hayvan telef oldu”

Yalçındağ, deprem felaketinin yaşandığı bölgenin hayvancılık açısından değerli olduğunu ancak bu oranın artmasıyla bir ilişkisinin olamayacağını belirtti.

Resmi kaynaklardan aldığımız bilgilere göre 7-8 bin büyükbaş hayvan telef oldu. Ancak bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir rakam değil. Orada kesim devam ediyor, kesim ve toptan et satışı devam ediyor. Bu fiyatları birdenbire yükseltmek benim görevim, başka açıklaması yok.

ifadeleri kullandı.

“Et ithal etmek için bekleyenler var”

Yalçındağ, “Biraz daha yükselse de yurt dışından ithalat yapacak ortam bekleyenler var” diyerek bölümde et ithalatı beklentisine de değindi ve şöyle devam etti:

İthalat noktasında ise 2010 yılını yeniden yaşayacağız. Bunun bedeli herkese ağır olacaktır. Önlem olarak çok şey yapılması gerekiyor. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor, koyun ve keçi açısından tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Küçükbaş hayvanlardan başka sarılacak güçlü bir ip yoktur. Bunun üretim ve tüketimdeki payını artıracağız, başka yolu yok. İnşallah fiyatlardaki artışta bir ‘dur’ noktası vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu