Ekonomi

Meksika Senatosu düşük gelirlilere yardım için emeklilik fonu reformunu kabul etti

Meksika’nın en düşük gelirlilerine yapılan emeklilik ödemelerinin iyileştirilmesini amaçlayan önemli bir adım olarak Senato Perşembe günü yeni bir emeklilik fonunun kurulmasını onayladı. Fon, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından önerilen ve 70 senatörün lehte, 43 senatörün aleyhte ve iki senatörün de çekimser oy kullanmasıyla büyük destek toplayan emeklilik reform paketinin önemli bir unsurudur.

Reform, emeklilerin, Meksika’nın sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışanlar için ortalama aylık ücreti temsil eden yaklaşık 16.777 Meksika pesosuna kadar olan son aylık maaşlarının %100’ünü almalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu yasama başarısı, tasarının Kongre’nin alt kanadında daha önce kabul edilmesinin ardından geldi ve şimdi yasalaşmak için Başkan Lopez Obrador’un imzasını bekliyor.

Reformun savunucularından Senatör Geovanna Banuelos, “Bugün işçilerin maaşlarının %100’ü ile emekli olabilmeleri için mücadele ediyoruz, böylece bu ülkenin işçileri kendilerine onur ve adalet sağlayan bir emekliliğin tadını çıkarabilirler.” diyerek yasanın arkasındaki duyguyu dile getirdi.

Emeklilik fonu, “afores” olarak bilinen özel fon yöneticileri tarafından yönetilen atıl hesaplardaki 70 yaşın üzerindeki işçilerin sahipsiz birikimlerinden yaklaşık 40 milyar Meksika pesosu tutarında ilk fon enjeksiyonunu alacak. Bu karar, Mart ayı sonu itibariyle 6.1 trilyon Meksika pesosunu aşan ve aforeler tarafından yönetilen tasarrufları tehdit edebileceğinden endişe eden eleştirmenler arasında endişelere yol açtı. Ancak hükümet bu iddiaları yalanladı.

Endişelere yanıt olarak Meksika’nın emeklilik fonu kuruluşları birliği, bireylerin hesapları üzerindeki kontrollerini koruyacaklarını ve yeni girişimin bunu değiştirmeyeceğini açıkladı.

Muhalefet sert eleştirilerde bulunurken, Meksika’da Haziran ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde muhalefetin önde gelen adaylarından Xochitl Galvez, iktidar partisini tasarrufları başka amaçlar için kullanmak istemekle suçladı. Galvez Perşembe günü yaptığı açıklamada “Paranızı çalmak istiyorlar” diyerek iktidar partisi Morena’nın Meksikalıların tasarruflarını belirsiz bir kullanım için bir kamu fonuna yönlendirmeyi amaçladığını öne sürdü.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Haberin yayınlandığı sırada döviz kuru ABD doları karşısında 17.2091 Meksika pesosu seviyesinde bulunuyordu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersivrice.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu