Sağlık

Arkadaşlıklar ruh ve beden sağlığımız için çok önemlidir.

Birlikte mutlu olduğumuz, mutsuz olduğumuz, paylaşmak istediğimiz anılarımızı anlatmak istediğimiz, saçmaladığımızda, güldüğümüzde, ağladığımızda duygularımızı paylaşabildiğimiz insanların olması hayatımızın en büyük zenginliğidir. 30 Temmuz tüm dünyada; “Dünya Dostluk Günü” olarak kutlanmaktadır. Peki, sosyal pekiştireç sağlayan arkadaşlarımızın bizi rahatlatan diğer manevi yönleri nelerdir? Liv Hospital Klinik Psikolog Alara Alagül anlattı.

hayatın değerli parçası

Bazen insanın “seçilmiş ailesi” olan, mutlu anlarının da sıkıntılı günlerinin de paylaşıldığı dostları, hayatın değerli bir modülünü oluşturur. Arkadaşlıklar, kişinin ruhsal esenliği için çok değerlidir. Arkadaşlar, bireye bir gruba ait olma duygusunu, farklılıklara saygı duymayı ve empati kurmayı öğretir.

Sosyal çapanın kritik bir parçası

Kişi kendi fikir ve duygularını, kendi amaçlarını ve değerlerini daha iyi anlamayı ve yorumlamayı öğrenir. Arkadaşlıklar aynı zamanda zihinsel ve fiziksel esenlik için oldukça değerli olan sosyal yapının kritik bir parçasını oluşturur.

Ruh sağlığı için önemli

İyi bir sosyal destek ağına sahip olmanın birçok hastalığa karşı koruyucu etkiye sahip olduğu ve sosyal desteğin daha uzun yaşam süresi ile ilişkili olduğu görülmektedir. Sosyal desteğin ruh sağlığı ve özellikle depresyona karşı koruyucu etkisi vardır. Yeterli bir sosyal destek ağına sahip olmak, daha yüksek bir yaşam doyumu ile ilişkilidir. Sosyal pekiştirmenin varlığı ruh ve beden sağlığını koruyucu bir etkiye sahipken, yokluğu kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı için risk faktörü oluşturmaktadır.

Sosyal desteğin yokluğunda kişi gerginliğe karşı daha duyarlı hale gelir.

Yalnızlığın, vücudun gerilim tepkisindeki artışla ilişkili olduğu bilinmektedir. Gerginlikle baş etmede, bağımlılıklardan kurtulmada ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmede arkadaşlardan sağlanan sosyal destek değerli bir rol oynar. İyi arkadaşlıklara sahip olmak, yalnızlık ve sosyal izolasyondan korunmayı ve gerektiğinde takviye bulabilmeyi sağlar. Dünya dostluk günü kutlu olsun!

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu